Busenkelt på tonårsnivå

Elever i särskolan behöver material som möter dem där de befinner sig utvecklings- och kunskapsmässigt. Därför har vi på Nypon förlag ett nära samarbete med specialpedagoger och särskolor.
Vi vet hur viktigt det är att det pedagogiska materialet är lättillgängligt, men definitivt inte barnsligt.

 

Många specialpedagoger som jobbar inom särskolan vittnar om hur det ständigt utvecklar eget material.

– Det som finns är ändå alltid för svårt, sa en specialpedagog som besökt förlaget i veckan.

 Det mötet ledde till en omsorgsfull genomgång av Nypons sortiment. Vad av våra produkter fungerar för gymnasiesär, och vad skulle behöva utvecklas.

 

Produkter som passar

Här följer en snabb genomgång av några olika material som vi vet används flitigt på särskolorna:

 

Material inom NO och SO:

Aha-serien, faktaböcker speciellt framtagna för särskolan med ämnen som har stöd i läroplanen och handlar om till exempel historia och teknik. Till alla böcker finns gratis nedladdningsbart arbetsmaterial.

Man kan också komplettera med handledningen, ”Genvägar till Aha”.

 

Material som tränar engelska:

Vi har ett brett utbud av riktigt lätta böcker på engelska, om fotbollsidoler som Zlatan, bilar, vilda djur och svenska husdjur. Många av böcker finns också på svenska. På så sätt kan man läsa den svenska boken först och få en förförståelse, innan man går vidare till den engelska.

 

Omstart i läsningen:

Det finns givetvis elever som går på gymnasiesär och som inte läser. Kanske är det väl optimistiskt att tro att de plötsligt ska knäcka läskoden. Men, kanske finns det trots allt en ambition och träna läsning på ett helt nytt sätt. Vårt material Läsbiten, är en läslära som bygger på rimord. Den har uppmärksammats av särskolans pedagoger.

Högläsning i klassrummet:

Så finns det ju gamla väl beprövade knep för att träna språket och väcka intresse för läsning, nämligen att läsa högt. En stundsbhögläsning är definitivt underskattat som metod. Vi har böcker med ett lättläst språk OCH ett åldersrelevant innehåll.

Festen, är en bok om Facebook, och vilket genomslag det får. Visst vill man vara cool på Facebook, men vill alla verkligen synas där?

 

Stress på schemat:

Serien Stressa ner, består av fyra titlar som väcker tanker och fungerar som underlag till samtal. Hur kan vi sänka tempot, minskat kraven och lära oss att vara närvarande i nuet.

Ämnena har koppling till läroplanen och titlarna är t.ex Cooola ner dig, Tro på dig själv och Vila dig i form.

Av: Lena Maria Nordstrand, förlagschef