00-talets viktigaste ungdomsbok finns nu som lättläst version!

Kort kjol Christina Wahlden boknyhet nyponforlag
Christina Wahldén
Foto: Elisabeth Ubbe

Ungdomsromanen Kort kjol, Christina Wahldéns debut från 1998, har genom drygt två decennier nått hundratusentals läsare. Den har kallats en modern klassiker och var den första ungdomsboken som helt fokuserade på sexuellt våld. Kort kjol har sålts i drygt 50 000 exemplar och lånas fortfarande ut nära tiotusen gånger per år. Nu kommer den  i lättläst version med målet att fler ska kunna delta i diskussionen om övergrepp, på lika villkor.

Hon är en av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsförfattare. Sedan debuten har hon skrivit 70 böcker till som sammanlagt har lånats ut drygt 1,7 miljoner gånger på biblioteken. Totalt har hennes böcker sålt i drygt en kvarts miljon exemplar. Vi har träffat Christina Wahldén för att prata om att hennes bok Kort kjol nu kommer ut i en lättläst version.

Varför är Kort kjol en viktigt bok?

– Egentligen skulle jag önska att Kort kjol inte behövdes och inte var aktuell längre, men tyvärr är det på motsatt sätt. Efter mer än 20 år är det fortfarande den av mina böcker som är mest läst. Vi behöver tala om sexualbrott och sexuella övergrepp med unga vuxna. Det är lättare att prata om en bok än om saker som man själv kanske har varit med om, säger Christina Wahldén.

Varför behöver den finnas i en lättläst version?

– Även den som av olika anledningar inte är så stark i sitt språk behöver känna till vilka rättigheter man har. Alla måste veta att var och en har rätt till sin egen kropp. Det är också viktigt att alla vet var man kan få hjälp om man blir utsatt för ett övergrepp. Jag är otroligt glad över att Kort kjol kan fortsätta att nå nya läsargrupper som kanske inte ens var födda när boken skrevs, säger Christina Wahldén.

Har du några tips på hur boken kan användas i undervisningen?

– Om man är modig kan man högläsa den och prata om den efteråt. Man kan använda nyheter om sexualbrott eller domar och koppla till boken. Om man har en elev som man vet har varit utsatt för övergrepp ska man kolla först hur den personen ställer sig till att läsa. Jag har mött sådana elever som både valt att läsa den och som avstått. Man kan berätta vad den handlar om och förvarna om att det kan bli jobbigt. Det kan också finnas andra vuxna som har varit utsatta på olika sätt och som inte vill läsa den eller prata om den.

Till bok finns även uppskattat arbetsmaterial, både till läraren och eleven, som går att ladda ner kostnadsfritt. Att utgå från arbetsmaterialet är ett bra sätt att närma sig ämnet och arbeta med boken i undervisningen. Eleverna får möjlighet att reflektera vad de läst på, mellan och bortom raderna samtidigt som läraren får tips på ingångar till vidare diskussioner.


Ur BTJ:s recension av den lättlästa versionen av Kort kjol:

Även om Metoo-rörelsen har rört om i grytan så är denna berättelse ständigt aktuell och det är bara att välkomna en lättläst version som gör den tillgänglig för alla. Den avskalade skildringen gör att maktstrukturerna blir ännu tydligare och det blir också lätt att själv tänka vidare kring hur den utsatta Myran upplever sin situation när hon ska anmäla hos polisen och genomgå undersökning, möta skolkamraterna som hört rykten, ta sig igenom rättegången och långsamt börja läka. Wahldéns journalistiska bakgrund märks i berättelsens driv, viljan att skildra flera perspektiv samt lyfta fram fakta på ett begripligt sätt.

Christina Wahldén, född 1965, är författare och journalist. Hon har givit ut ett tjugotal barn- och ungdomsböcker, för vilka hon har fått flera priser och nomineringar, Teskedsordens litteraturpris 2010, Fadimepriset 2013, Spårhunden 2018 och Barnens Romanpris i Karlstad 2018.