Ewa Christina Johansson

Ewa Christina Johansson är en väletablerad författare och mästare på att skriva rysligt spännande böcker.

Varför är det så viktigt med lättlästa böcker?
Det är viktigt att ge alla tillgång till böcker och skriftlig information oavsett om det gäller lättläst eller att texten behöver anpassas på något annat sätt. Storstilsböcker, talböcker och lättlästa nyhetstidningar är andra exempel på hur man kan underlätta för olika grupper. Läsning är nytta för många, men även till nöje för andra.

Är det svårt att skriva lättläst?
Att skriva en bra bok kan vara svårt oavsett om det handlar om lättläst eller inte. När det kommer till en lättläst bok ligger svårigheten i att komprimera texten till en kort och sammanhängande  historia som trots det inte tappar i flyt och driv.

Hur får du idéerna till dina böcker?
Ideer dyker oftast upp när man minst anar det! På en promenad eller när jag hör en bra låt, ser något på tv, eller är ute och fikar. Det kan räcka med en mening sagd i förbifarten för att jag – i bästa fall! – ska kunna plocka upp den och få den att bli ett manus.

Vad är det bästa med att vara författare?
Jag får bestämma själv hur boken ska sluta 🙂

Vilken typ av böcker gillar du själv? Och var läser du helst?
Ända sedan jag var barn har jag gillat spännande böcker, mysterier och intriger. Skräck och deckare är därför det jag helst läser när jag kurar ihop mig i favoritfåtöljen.

Känner du någon som kämpar med att läsa?
Nej, det gör jag inte personligen, men jag vet ju att det finns många som kämpar för att komma in i böckernas värld …

KORT FAKTA

Född: I Ålberg, Södermanland

Bor: I Östergötland

Familj: Ja 🙂

Intressen: Jobbet att skriva är såklart ett stort intresse som tar mycket tid, men jag gillar även att ägna tid åt trädgård, mina fåglar och jag tycker om att gå. Långa promenader – oavsett om det är sommar eller vinter …

 

Vill du veta mer om Eva? Besök hennes hemsida här.