Jim Höjberg

Jag smög mig in i världen två dagar före jul 1953. Även om jag inte föddes den Thy Thy jag var när jag flyttade bort 19 år gammal. Jag läste i Aalborg i fyra år och var en bibliotekarie, och har arbetat som sådan sedan 1973:e.

Vid sidan av mitt arbete i olika bibliotek har jag arbetat med barnkultur. År 1981 gjorde jag min debut som författare med ”Kampen för ett fritt land” – en berättelse från Guinea-Bissau i Västafrika. Det handlar om Tamuda som jag träffade när jag arbetade i landet. Han berättade hur han, som en 10 år gammal hade upplevt befrielsekriget mot den portugisiska.

För 10 år gjorde jag frilans barn radio för Danmarks Radio, Radio Fyn. ”Välkommen till Agent 3-2-1 Bangs Secret Agent School,” kom ut ur högtalarna när jag frågade agenten pussel för barn som ringde in. Pusslen därefter publiceras som böcker tillsammans med andra agent böcker.

Jag har också skrivit några enkla läsare, och när jag arbetar med denna genre, är det för att jag vill göra något för dem med lässvårigheter. I själva verket, jag även dyslektiker och hade svårt med stavningen och läsning. ”Du stava som en bruten arm,” sade min redaktör tillbaka till mig. ”Men strunt. Du kan berätta historier, och vi har människor som används för att sätta röda linjer. ”Så jag har tagit hand om mig själv, om jag har den här lilla handikapp.

Idag bok som jag i Jelling, och jag har också, till en enda bok riktar den fantastiska historia som ligger i denna lilla kungliga. I ”tror att en tvivlers” vi är tillbaka i Harald Blåtands tid när tre pojkar tror på de gamla gudarna, men kommer i fråga. Läs boken och fundera över hur du kommer att leva, vad är gott och ont i livet?

Böckerna om Roger och Åge är en detektiv serie där jag lär delvis något om detektiv hantverk, dels för att få några berättelser från Roger och åldrar detektiv gårdar.

 

Vill du veta mer om Jim? Besök hans hemsida här.