Karsten S. Mogensen

Karsten S. Mogensen är ett välkänt författarnamn i sitt hemland Danmark. Den före detta grundskolläraren, som både skriver och illustrerar, har över 100 böcker på sitt samvete – och fler är på väg.

Karsten arbetade 34 år som lärare i grundskolan, innan han i samband med en skolreform som han inte var förtjust i sadlade om och satsade helt på sitt författarskap. Karsten har bott i Århus hela sitt liv, och det är också där han hämtar inspiration till sina berättelser. Merparten av hans böcker är för barn och unga, men han har också hunnit med ett par deckare för den vuxna publiken.

– Jag har blivit beskylld för att skriva för pojkar, och det stämmer nog. Jag skriver ju ofta om sådant jag själv tycker är spännande, och det är inget djupsinnigt med det. Som regel är det bara en god historia, säger Karsten.

Daniel Deckare föds

Nu håller han på att göra sig ett namn i Sverige med sina böcker om Daniel Deckare (i Danmark heter huvudpersonen Orla). Hur kom han på den figuren?

– Jag har under årens lopp själv läst många deckare och helst de skandinaviska, berättar han. Favoritförfattaren är Håkan Nesser, vars böcker ofta ligger på mitt nattduksbord.

Det var runt millennieskiftet jag fick lust att skriva små deckare till nybörjarläsarna, och då gällde det att komma på en huvudperson. Jag tänkte mig en privatdetektiv, men ville att han skulle skilja sig från de detektiver som finns i så många andra barnböcker. Därför bestämde jag mig för att Daniel Deckare skulle vara en snäll och vänlig men otroligt klumpig detektiv, som egentligen inte har förstånd till att reda ut brott. Men bara för att han är så klumpig så snubblar han bokstavligen över lösningen till alla mysterier han befattar sig med.

Karsten har förstås själv illustrerat sina böcker om Daniel Deckare.

– Jag valde att teckna honom som en klassisk detektiv med borsalino, regnrock och solglasögon. Och då han är tämligen morgontrött får han dessutom alltid en grön och en gul strumpa på sig. Matglad är han också, särskilt när det gäller korv och glass. Därför har han fått en stor, välvuxen mage.

Under Daniel Deckares stora skrivbord bor två små möss, som också uppträder i böckerna. Ofta utspelar det sig parallellt med huvudberättelsen en liten historia där mössen har huvudrollerna.

Att skriva lättläst är ett hantverk

Så här beskriver Karsten hantverket att skriva lättläst.

– Jag börjar alltid med fokus på själva historien. I bakhuvudet har jag att meningarna inte får bli för långa och svåra. När jag så har innehållet på plats lägger jag mycket tid på att textredigera, så att lixen håller sig innanför det tillåtna. Här har jag mycket glädje av såväl min gamla slitna synonymordbok som de ordböcker som finns på nätet.

Det är ju många ord som inte kan användas, då de är för långa. Jag närde till exempel länge en önskan om att skriva en historia om Daniel Deckare och jultomten, som ju på danska heter ”julemanden”. Men ”julemanden” var för långt. Först när jag kom på att jag kunde kalla honom för Santa Klaus kunde jag skriva historien.

När sedan boken skulle översättas till svenska – ”Daniel Deckare letar paket” – var problemet betydligt mindre. På svenska kan vi ju kort och gott säga ”tomten”.

Totalt har det blivit tio böcker om Orla och hittills har sex kommit ut på svenska. Kommer Karsten att skriva fler?

– Idag har jag fullt upp med andra bokprojekt – men man ska ju aldrig säga aldrig …

Karstens tre tips för att öka läslusten:

1: Ge barn böcker (eller tidningar, tecknade serier, magasin) som innehåller ämnen de är intresserade av.

2: Besök biblioteket och prata med barnbibliotekarien.

3: Om du själv visar att du gillar att läsa har det ofta en positiv inverkan på barnets läslust.

 

Vill du läsa mer om Karsten? Besök hans hemsida här.

Av: Peter Birgerstam