Kerstin Lundberg Hahn

Varför är det så viktigt med lättlästa böcker?
Därför att precis alla, oavsett läsförmåga, har rätt till bra berättelser. Jag ser den lättlästa texten som en bro för den som är på väg. Men det räcker inte att slänga ut en spång, vilken som helst. Bron ska vara välbyggd, vacker och gärna ge utsikt över ett större landskap.
Vid närmare eftertanke är kanske alla texter broar? Till nya världar, nya tankar.

Är det svårt att skriva lättläst?
Tja, man får ju hålla sig i skinnet och inte slänga in parallellhandlingar och tidshopp, och inte alltför mycket outsagt mellan raderna. Samtidigt får texten inte bli endimensionell. På någon nivå ska det finnas en grad av komplexitet, t.ex. att den ställer frågor om något allmänmänskligt, något som läsaren kan ta med sig ut ur boken och fundera vidare på, eller att den blir en spegel för vardagens stora humor. Den där krocken mellan det destillerade språket och den mångbottnade verklighet det ska skildra – den är spännande. Eller som det heter nu för tiden: en utmaning.

Hur får du idéerna till dina böcker?
Jag håller ögon och öron öppna i vardagen.

Vad är det bästa med att vara författare?
Kanske att jag får umgås med mina fantasier. Eller att jag bestämmer över mitt eget arbete. Eller att jag kan prova mig fram och experimentera mycket. Jo, och att jag tack vare mina böcker får åka ut till skolor och bibliotek runt om i landet.

Vilken typ av böcker gillar du själv?
På min tio-i-topp-lista finns titlar som Händelser vid vatten av Kerstin Ekman, De små tingens gud av Arundathi Roy och Sandvargen av Åsa Lind. Med andra ord gillar jag en stark drivkraft i själva berättelsen och njuter samtidigt av de här skickliga författarnas språk.

Känner du någon som kämpar med att läsa?
En av mina döttrar hade det länge tufft med själva avkodningen. Läsningen gick långsamt. Lättlästa böcker fyllde en viktig roll, och framför allt tror jag det var ihärdig högläsning som gjorde att det så småningom lossnade. Den kombon – lättläst text som man kan ta sig igenom själv och känna tillfredsställelse, och högläsning på en nivå som gör att man vill vidare – den är oslagbar.

Var läser du helst?
I en hammock.


KORT FAKTA

Född: 1962

Bor: Göteborg

Familj: Ja

Intressen: Böcker, film, mat, resor och gärna lite orientering

 

Vill du veta mer om Kerstin? Besök hennes hemsida här.