Om lättläst

Nypon förlag satsar på lättlästa böcker för barn, ungdomar och unga vuxna. Böcker som väcker läslust och bidrar till en nödvändig språkutveckling.

Lättlästa böcker är det lustfyllda sättet att träna upp läsförmågan och fylla på sitt ordförråd. Gruppen lässvaga elever är stor. De ska givetvis ha ett brett utbud av lättläst litteratur, anpassat efter deras läsförmåga, ålder och intresse. I en intervju med Liselotte Ljungberg, samtalar förlagschef Lena Maria Nordstrand om just lättläst skönlitteratur. Samtalet är producerat som ett avsnitt i en distanskurs i läromedelskunskap som SPSM tagit initiativ till. Lyssna gärna på samtalet, som är cirka 15 minuter långt.

Vill du veta mer om lättläst kan du också läsa Monica Reichenberg och Ingvar Lundbergs gemensamma bok Vad är lättläst? Läs den här

Vilka är läsarna?
Det kan finnas olika anledningar till varför man behöver en lättläst text. Läsarna av lättläst är ofta ovana läsare, eller har någon form av läs- och skrivsvårighet. Våra böcker kan självklart läsas av alla, men är pedagogiskt anpassade för de som kämpar extra mycket med sin läsning. För oss är det viktigt att både text och bild håller hög kvalitet och erbjuder en litterär upplevelse även i det lättlästa formatet.

Tillsammans med engagerade, medvetna och professionella upphovspersoner, medarbetare och samarbetspartner väcker vi läslust och ger goda läsupplevelser för dem som behöver extra stimulans i sin läs- och skrivutveckling.