30 år av lättläst

Kirsten Ahlburg är en dansk författare som har skrivit för barn, unga och vuxna i över 30 år. Hon har gett ut över 340 publikationer varav 50 är översatta till svenska. Kirsten har specialiserat sig på att skriva lättläst, och hennes första böcker var för vuxna nyanlända.

Varför är det så viktigt med lättlästa böcker?
– Alla ska kunna läsa för att kunna få goda läsupplevelser och användbar kunskap.

Är det svårt att skriva lättläst?
– Jag har skrivit lättläst i 30 år, det är helt naturligt för mig.

Hur får du idéerna till dina böcker?
– Jag får idéer från livet omkring mig. När jag skriver mina Noa-böcker gör jag alltid små anteckningar med idéer. Jag betraktar barn, lyssnar på dem och plötsligt har jag en idé.

Vad är det bästa med att vara författare?
– Det bästa är, att jag kan använda min fantasi och vara kreativ. Jag kan också själv bestämma när jag vill arbeta och när jag vill vara ledig.

Vilken typ av böcker gillar du själv?
– Jag läser många psykologiska och spirituella böcker. Jag läser också romaner – gärna skrivna av danska eller svenska kvinnliga författare.

Känner du någon som kämpar med att läsa?
– Ja, jag känner några vuxna flyktingar. Jag har arbetat som svenska-lärare för invandrare i 17 år, och jag har bland annat varit lärare för analfabeter. Det har alltid varit viktigt att de har lättlästa böcker att läsa. Jag känner också barn som har svårt att läsa, och jag får ofta brev eller mejl från barn som har läst deras första bok – skriven av mig. Det värmer.

Var läser du helst?
– Jag läser mycket när jag har semester. Då har jag alltid minst tre böcker med mig. Men annars läser jag i soffan hemma i mitt vardagsrum – och njuter av det.