Så kom Abdi och bokhunden till

Sedan 2013 skriver författaren Åsa Öhnell barnböcker men har bakgrund som både översättare och språklärare. För Nypon förlag berättar Åsa Öhnell i egna ord hur hon kom på idén till Abdi och bokhunden.

Min huvudperson finns på riktigt. Det underliga är att jag träffade honom först efter att boken var skriven. Ni ska få veta hur, men jag vill börja med att berätta om hur jag fick idén till Abdi och bokhunden.

VARJE DAG promenerar jag med min hund Jippi. Ibland går vi förbi skolan och då brukar barnen komma fram och klappa henne. Dock inte alla. Vissa barn står en bit bort. De vill gärna, men vågar inte.
Det är synd, för en hund kan betyda så mycket. Den bryr sig inte om hur du ser ut, den är snar att förlåta och den tröstar när du är ledsen. Den lyssnar som en riktig kompis.

Den verklige Abdi
Min karaktär Abdi är inte så van vid hundar. I hans skola finns det en bokhund. De andra barnen i klassen vill gärna läsa för bokhunden, men inte Abdi. Han tycker nämligen inte om hundar. Eller?
Jag hade aldrig träffat Abdi när jag skrev om honom. Jag visste faktiskt inte ens att han finns, men det gör han! Jag var på författarbesök på en skola i Göteborg, och Caroline Röstlund var precis klar med bilderna till Abdi och bokhunden. När jag tittade på dem kom några elever in från rasten och frågade vad min nästa bok skulle heta. De blev eld och lågor när jag nämnde titeln. Det fanns ju en Abdi i klassen! Pojken i fråga kom in och han var mycket lik Abdi i boken. Dessutom hade han en nästan exakt likadan grönrandig tröja! Jag visade honom bilderna på ”min” Abdi och då sa han:
– Det är verkligen likt mig. Men det kan inte vara jag, för jag tycker inte om hundar!

Att skriva lättläst är en härlig utmaning. Jag vill att alla ska upptäcka litteraturen. Kanske känner någon igen sig i min Abdi. Och förhoppningsvis väcker han ett läsintresse.

Åsa Öhnell

Vill veta mer om Åsa? Besök hennes hemsida här.