Att skriva lättläst fakta

Tomas Dömstedt har skrivit och översatt ett trettiotal böcker för Nypon förlag. Han har blivit något av en veteran inom lättläst. På senare år har han skrivit en del faktaböcker, om ämnen som ligger honom varmt om hjärtat. Men han har även tagit tillfället i akt att lära sig något nytt. När vi tänker fakta, då tänker vi på Tomas. Här berättar han själv om sitt författarskap.

Det bästa med att vara författare är att man får ljuga så mycket man vill. Jo, det har man hört. Och själv sagt några gånger, just för att det är sant. Men – bara tills man börjar skriva faktaböcker.

Plötsligt får inte en siffra vara fel. Orden måste vägas på guldvåg. Allt ska vara rätt och sant. För det är som med städning; det spelar ingen roll hur snyggt man har gjort, det är ändå fläcken man har missat som syns.

Var hittar man då sanningen och det rätta? Man läser böcker, man kollar i NE. Men även böcker och NE kan ha fel – jo, det är sanning! Så det gäller att misstro precis allt och alla när man googlar runt. Man får jämföra och värdera, dubbelkolla och trippelkolla.

Som när jag läste att hästens hjärna är lika stor som en valnöt. Kunde det stämma? Några sökningar senare stod det klart att hästhjärnan väger cirka ett halvt kilo.

Torra fakta är sällan torra. En första  kunskap väcker nyfikenhet att gå vidare. Det är lätt att drunkna när man djupdyker i ett nytt ämne. Det gäller för mig, och förhoppningsvis också för läsaren.

Visst lär man sig massor av att läsa faktaböcker, men man lär sig ännu mer av att skriva dem! Vad lärde jag mig då av historien om hästens hjärna? Att det tydligen finns kolossalt stora valnötter.

Tomas Dömstedt
Författare

Här hittar du alla våra faktaböcker!