Charlotte både skriver och illustrerar

Charlotte Fleischer tillhör de berättare som både skriver och illustrerar sina berättelser. På Nypon har hon kommit med böckerna om Rut, den energiska och uppfinningsrika damen. 

Charlotte har haft som ambition att skriva böcker som kan roa både pojkar och flickor och det har hon lyckats med i serien om Rut. Böckerna är fyllda med humor, action och ett glatt språk.

Kaotisk? Nej, dynamiskt!

Eftersom Charlotte som både skriver och illustrerar sina berättelser så undrar man vad som kommer först: bilden eller berättelsen?
– Jag har ingen fast rutin för detta när jag arbetar med en bok, säger hon. Om idén har sitt ursprung i action eller slapstick, så börjar jag med ett gäng snabba skisser som visar vad som händer, och efter det börjar jag skriva. Andra gånger kommer texten först till mig, och när det är på plats börjar jag teckna. Men ofta både skriver och tecknar jag samtidigt och flätar efter hand samman materialet. Det kan verka kaotiskt för andra, men jag tycker att det gör arbetet mer dynamiskt.

Inspirerad av film och serier

Charlotte är mycket inspirerad av tecknade serier och film i sina berättelser. Både tecknad sådan och mer renodlad action.  I sitt eget skapande gillar Charlotte när text och bild ”blandar blod” med varandra i ett kort och mycket koncentrerat format, anpassat för nybörjarläsare.
– När jag får göra lättlästa böcker, där bilder driver handlingen framåt, då trivs jag som fisken i vattnet, säger hon.

 Text: Peter Birgerstam