Christina Wahldén skriver lättläst om tunga ämnen

Christina Wahldéns lättlästa böcker berör tunga ämnen och är ett viktigt inslag i samhällsdebatten. Tidigare jobbade hon som kriminalreporter på Svenska Dagbladet.

Varför är det så viktigt med lättlästa böcker?

Det är en demokratisk fråga. Alla människor ska kunna ta del av det som händer i världen och få en läsupplevelse, även om man har olika svårigheter med att läsa. Alla har rätt att utvecklas vidare, från den nivå där man är.

Är det svårt att skriva lättläst?

Det är det svåraste jag har gjort. Nu arbetar jag med en serie för läsare som för inte så länge sedan var analfabeter och det är supersvårt. Allt måste vara helt klart. Och kort. Och tydligt. Jag lär mig nya saker hela tiden. Och jag stryker bort en massa ord.

Hur får du idéerna till dina böcker?

Jag är journalist från början så jag får många idéer från verkligheten. Nyheter är en bra inspiration tycker jag.

Vad är det bästa med att vara författare?

Att man får hitta på människor och händelser precis så som man vill ha dem. Vilket väder det ska vara får man också hitta på. Att arbeta med språket och orden är det roligaste jag vet. Alla människor pratar olika. Jag gillar att tjuvlyssna.

Vilken typ av böcker gillar du själv?

Spännande och roliga böcker.

Känner du någon som kämpar med att läsa?

Jag känner flera som har svårt för att läsa. Jag blir lika glad varje gång som de berättar för mig att de har läst en ny bok. Jag vet vilken kamp det är.

Var läser du helst?

I sängen. Men om boken är tråkig händer det att jag somnar.