En rysare till lättläst debut

Vad gör man som skolbibliotekarie om behovet av lättlästa böcker ökar? Jo, tar saken i egna händer som Mats Johansson i Båstad och skriv en bok själv. Nu debuterar han på Nypon förlag med rysaren Demonen.

– Jag tänker mig att den passar särskilt bra för dem mellan 13 och 16, men kan säkert uppskattas av alla som gillar lite kusliga berättelser, menar Mats, som själv har skräckmästaren Stephen King som en av sina favoritförfattare. Och i likhet med många av Kings böcker har Demonen trovärdigt skildrade tonåringar som huvudkaraktärer.

Bra format, bra historia
Hur kommer det sig då att författardebuten gjordes just med en lättläst bok?
– Det finns flera orsaker till det, berättar Mats. Men kanske främst för att jag fastnade för formatet och kom på en bra historia.

Att boken ges ut på Nypon förlag föll sig ganska naturligt.
– Nypon såg potentialen i min berättelse. Och jag gillar deras arbete med lättläst litteratur.

På vad sätt är boken då lättläst? Så här vill Mats beskriva det:
– Den är kort i omfånget, handlingen är kronologisk och språket anpassat, med få abstraktioner och inte så långa ord. Till exempel!

Ett av många skäl
Innan Mats skrev boken hade han under lång tid i sitt yrke hunnit fundera över behovet och betydelsen av lättlästa böcker.
– Jag ser dagligen i mitt arbete som skolbibliotekarie att de lättlästa böckerna kan vara en ingång till läslust, som sen leder till att läsaren vill utmana sig med det lite svårare. Det är ett skäl av många till att de behövs!

Text: Peter Birgerstam Foto: Mette Ottosson

Läs mer om Demonen här.