Har du koll på nätet?

Koll på nätet är en gedigen, lättläst och lättillgänglig genomgång av hur det funkar på nätet. Den riktar sig till unga i åldern 10–14 år, men handlar också en hel del om vuxnas användning av internet. Har vi koll på nätet?

Lärare och skolbibliotekarier har nytta av boken i sitt arbete med att diskutera och begripliggöra komplexa frågor om käll- och sökkritik, upphovsrätt och nätvett.

Boken är uppdelad i fyra avdelningar: ”Vi är nätet”, ”Du på nätet”, ”Hitta på nätet”, ”Koll på källan”. De tar upp frågor som upphovsrätt, att dela eller inte dela, kränkningar, grooming, filterbubblor, klickbete, de fem källkritiska frågorna och mycket annat. Allt avslutas med en ordlista med viktiga nätord.

Monika Staub Halling om boken

Som skolbibliotekarie har jag i många år arbetat med barn och ungdomar om internet. Vem skapar det som finns på nätet, vem har intresse av att sprida informationen och vilka vägar tar den?

De senaste åren har det pratats om ”fejk news”, ”trollfabriker” och ”viral- granskning”. Ingen vill förstås bli lurad att tro på lögner. Ingen vill heller bli mobbad på nätet eller få sitt konto hackat.

Ju mer läsaren verkligen vet och förstår om internet och om hur det fungerar, desto större är möjligheterna att göra ett aktivt val. Och inte minst, agera om man själv eller någon annan blir utsatt för en kränkning. Därför behövs en lättläst bok om internet.

Du hittar Koll på nätet här!