Hög tid att få läsa mer om killarnas känslor och relationer

Det finns för få böcker om kärlek, känslor och relationer där killar har huvudrollen.
Det menar Camilla Gunnarsson, psykolog, som nu kommer med just en sådan bok; Arvid och diskot.

– Det här är en bok för ungdomar och unga vuxna som vill läsa om kärlek, säger hon. Jag hoppas att även killar ska läsa boken eftersom huvudpersonen är en kille. Jag tycker att det finns för få böcker om killar med känslor och relationer. Är det meningen att det mest är tjejer ska läsa om sånt, medan killar främst ska läsa om action och äventyr? Vad säger det i så fall om hur vi förväntas vara?

Camilla gillar att säga mycket med få ord:
– Boken är skriven på ett enkelt språk med korta meningar. Texten fokuserar på det viktiga och innehåller inte en massa extra information. Dessutom är den kort.

Viktigt kunna känna igen sig

Som psykolog har Camilla i nästan 20 års tid arbetat med personer med olika funktionsnedsättningar.
– Det är många av dem som helt enkelt har svårt att läsa eller orka genom en vanlig bok. Lättläst litteratur ger ju helt andra möjligheter att nå ut till den målgruppen. De behöver också läsa av många olika anledningar. Som psykolog brinner jag lite extra för det här att känna igen sig och att få ord för saker, tankar och känslor, något som böcker kan hjälpa till med.  Du kan lära dig argumentera, tala för din sak, uttrycka hur du tänker och känner.

”Inte bara jag”

– För många som har problem eller mår dåligt är en del av det jobbiga att man tror att man är ensam om det man tänker och känner, säger Camilla. Hur värdefullt kan det då inte vara att få läsa att ”jaha, men det är andra som också har känt det här”?

Text: Peter Birgerstam Bild: Therése Asplund

Läs mer om Arvid och diskot här.