Kärleken mellan Sandor och Ida når nya läsare

Nu kommer Sara Kadefors hyllade roman Sandor slash Ida äntligen som lättläst. Den Augustprisbelönade berättelsen om hur två vilsna ungdomar hittar sig själva och varandra blir därmed tillgänglig i en vidare krets.

Framgångarna för Sandor slash Ida beskriver Sara Kadefors själv som ”det häftigaste som hänt mig yrkesmässigt”. Upptakten var ett TV-manus för SVT, som refuserades. Manuset blev sedan liggande i ett antal år.

– Men det fanns något där som jag ville skriva om, en kärna som var viktig – ungdomars jakt på vem man egentligen är, hur man hittar sig själv och står för det. Så jag skrev. Det blev en kärleksroman, en blandning mellan Hollywoodfilm och socialrealistisk studie i hur det är att vara ung.

Romanen fick ett helt annat mottagande. 200 000 sålda böcker, Augustpriset, filmbearbetning, ständigt nya läsare.

– Sandor och Ida berörde, och fortsätter att beröra. Att ta sina egna känslor och tankar i svårare frågor på allvar är en evig fråga, som alla generationer känner igen sig i, säger Sara Kadefors.

Att romanen nu kommer som lättläst uppskattar hon. Ett lätt anslag fanns också med från början:

– Jag vill att alla ska kunna läsa och ta till sig boken. Tänkte redan när jag skrev att jag ville nå just tjejer som Ida, då fi ck det inte vara för långa utvikningar och inre monologer, handlingen skulle driva. Att det nu blir en ännu enklare bearbetning är bara positivt.

Sara Kadefors litar numera helt på sin magkänsla när det gäller vad som är värt att skriva om.

– Hela historien kring Sandor slash Ida visar vikten av att inte lyssna på auktoriteter, utan följa sin inre röst.

Läs mer om Sandor slash Ida här »

Text: Ann-Sofi Holmgren
Foto Sara Kadefors: Ulrika Zwenger