Katarina kan kärlek

– Det är inte så svårt att känna hur det är att vara en förälskad 13-åring. Men det gäller att ha koll på hur det ser ut runt omkring dagens tonåringar.

Det säger Katarina von Bredow. Hon är en av Sveriges mest uppskattade författare, och debuterade redan 1991 som 24-åring. Sedan dess har hennes ungdomsböcker vunnit flertalet priser och utmärkelser. Katarinas lättlästa böcker Kär eller magsjuk och nya Ska vi bada, eller? handlar om Hannes och om det Katarina är expert på; sommarlov, vänskap och kärlek.

Ska vi bada, eller?

Hannes är världens gladaste kille. Han är ihop med Sara och de ska ha sin första dejt. De ska cykla till stranden och bada. Men Hannes är nervös. Tänk om det blir pinsamt? Tänk om Sara vill simma långt ut på djupt vatten och han inte vågar? Och så jobbigt det blir när Hannes kompisar frågar om han vill följa med dem och bada. Vad ska han svara då?

Fyra frågor till Katarina von Bredow

Vad är det roligaste med att skriva?
– Det är att man får hoppa in i en annan person och vara den personen ett tag. Även om det bara är i fantasin.

Hur fick du idén till Ska vi bada, eller?
– Jag har redan skrivit om hur Hannes och Sara blir ihop (i Kär eller magsjuk, reds. anm.). Nu ville jag skriva om hur det kan vara i början innan man känner varandra så bra.

När blev du ihop med någon första gången?
– I lågstadiet. Fast vi gjorde ingenting tillsammans. Det var bara som ett avtal. I sexan var jag ihop med en kille mer ”på riktigt”.

Tycker du om att bada?
– Jag tycker väldigt mycket om att bada. Det gör inget om det är lite kallt i vattnet, men jag vill vara varm när jag ska hoppa i.

Läs en längre intervju med Katarina här.

Missa inte heller arbetsmaterialen till Ska vi bada, eller? Det finns både ett elevmaterial och ett lärarmaterial.