Med lättläst kan en klass prata om boken på lika villkor

Författaren Jørn Jensen kommer från Danmark och har skrivit flera lättlästa böcker. Många av dem har översatts till svenska. Bland annat har han skrivit den populära serien om Simon och en hel del spännings och skräckromaner. Vi ställde några frågor till Jørn Jensen om hur det är att skriva lättläst.

Varför är det så bra med lättlästa böcker?
Det som är bra med lättlästa böcker är att alla i klassen kan läsa dem. Det betyder att alla elever har samma läsupplevelse, och kan prata om innehållet i böckerna på lika villkor. Att en bok är lätt att läsa betyder inte att den är tråkig.

Är det svårt att skriva lättlästa böcker?
Som författare är det alltid en ansträngning att skriva spännande och roliga böcker som är lätta. Men det är inte svårt att skriva lättlästa böcker. När jag skriver en lättläst bok, försöker jag att berätta historien med korta ord och meningar. Det gör historien lätt att läsa.

Var får du din inspiration från?
Idéerna till mina berättelser får jag genom att se på TV (barnprogram) och läsa tidningar. Dessutom tar jag hänsyn till om jag ska skriva en bok som vänder sig till tjejer eller killar, eller om boken ska vända sig till båda. De flesta av mina romaner är för både pojkar och flickor, och en flicka är lika ofta huvudpersonen som en pojke i mina böcker.

Vad gillar du bäst med författaryrket?
Det är är väldigt roligt att vara författare eftersom jag större delen av min tid, berättar historier. Jag älskar det. Dessutom är jag ofta ute på skolor och bibliotek och pratar om mina böcker. Det är super.

Jag gillar verkligen att skriva detektivromaner. Idéerna kommer ofta från tidningar och TV. Men andra författare inspirerar också mig. Till exempel, jag tycker jag att Stieg Larssons tre böcker om flickan Lisbeth Salander var mycket spännande. När jag hade läst dem, skrev jag fyra böcker i serien Hämndens labyrint. Huvudpersonen heter Liv och är 10-11 år, och är nästan lika tuff och begåvad som Lisbeth Salander .

Varför valde du att skriva lättlästa böcker?
När jag arbetade som lärare undervisade jag ofta elever som hade svårt att läsa. Det gav mig lust att skriva lättlästa böcker.


Född: 2. januari 1946
Bor: I en liten by utanför Roskilde i Danmark.
Familj: Min fru heter Karin, och vi har tre vuxna barn.
Intresse: Jag cyklar mycket. Varje sommar är jag i Frankrike. Då brukar jag cyklar uppför ett berg som heter Mont Ventoux.