Nu pågår barnboksmässan i Bologna

Vem vill inte möta våren i Italien! Blommande mandelträd, 10 grader varmt och ångande het espresso. Kanske är det därför barnboksmässan i Bologna, världens största barnboksmässa, är så populär.

Den arrangeras varje år i mars eller april. Nypon och Vilja förlag är på plats för att inspireras och kanske finna en eller annan utländsk bok att översätta till svenska.

Årets bokmässa är den 55:e i ordningen. Det säger kanske inte så mycket, men visar att mässan är en institution. Barnboksförlag från precis hela världen kommer hit för att visa upp sina böcker och för att köpa och sälja rättigheter.

Till skillnad från bokmässan i Göteborg är det här en renodlad rättighetsmässa. Syftet för alla utställande förlag är att sälja rätten att ge ut förlagets böcker i ett annat land, eller att köpa rättigheten till en eller annan bok.

Flera av de utländska böcker som kommit på Nypon förlag, t ex serien Den förtrollade skogens hemlighet, har vi hittat i Bologna.

Lättläst utomlands
Själva mässytan är dubbelt så stor som den i Göteborg. De cirka 1 400 utställande förlagen har montrar där det sitter 2-3 personer i möten. På väggarna i varje monter finns affischer och böcker. Vi som är besökare går runt och tittar, vänder och vrider på böckerna, kolla författarnamn, diskuterar illustratörer, färger, omslag, inbindning, ja allt som har med en bok att göra.

Just Nypon och Vilja har också ett 30-tal möten med nordiska och internationella förlag för att diskutera översättningar till svenska. Vi vill även väcka intresse för våra svenska författare hos utländska förlag. Så vi pratar om lättläst så att fler länder ska inse värdet av att ge ut böcker för barn, unga och vuxna med lässvårigheter. Sverige är ett av de länder i världen som kommit längst med sin lättlästutgivning.

Pizza i solen
Du som varit på bokmässan i Göteborg vet att man efter ett tag blir ”mässmätt”. Man kan liksom inte ta in mer. Man ser inte Boken, för alla Böcker. Då är det dags att ställa sig i en evighetslång kö, hör hemma på alla mässor, för att köpa en stor bit nybakad pizza och en flaska mineralvatten. Och så går man ut i solen, sätter sig ner och njuter av att vara just på bokmässan i Bologna.

Lena Maria Nordstrand, förlagschef på Nypon