Om den svåra konsten att växa upp

Eva Susso har gjort sig känd som en av de främsta skildrarna av tonårstjejer och deras värld och villkor. Nu debuterar hon på Nypon förlag som lättlästförfattare med en bearbetning av en av sina mest omtyckta och lästa böcker – ”Kompishjärtat”.

Eva har sedan debuten 1995 skrivit ett 30-tal barn- och ungdomsböcker. Vad är det som nu motiverat henne till att även skriva lättläst?
– Jag har jobbat som god man åt ensamkommande flyktingbarn i ett par år, och i och med kontakten med den världen, där barn behöver lära sig ett nytt språk från början fick jag också en naturlig koppling till en målgrupp nu som jag inte haft förut. Så när Nypon kontaktade mig kände jag efter ett tag att jag ville prova, säger Eva.

”Bra med recycling”

Och valet föll alltså på en bearbetning av ”Kompishjärtat”, första boken i serien om Hanna och Leonardo och den svåra konsten att växa upp. Boken kom först ut 1999, blev en stor framgång hos både kritikerna och de unga läsarna, och innebar något av ett genombrott för Eva som ungdomsförfattare.
– Recycling är ju bra, ler Eva, varför skriva nytt när man redan har en bra historia? ”Kompishjärtat” har betytt mycket för mitt författarskap, och det var väldigt kul att återvända till en historia jag skrivit tidigare. Att kunna spegla mig själv i den här texten som jag skrev för så länge sedan, det var riktigt roligt.

Planer för framtiden

Kan vi räkna med mer lättläst från Eva framöver? Jodå, planer på att bearbeta fler av böckerna om Hanna och Leonardo finns. Och på frågan om det även kan bli helt nya berättelser svarar Eva:
– Den dörren låter jag vara öppen.

 Text: Peter Birgerstam Foto: privat

Läs mer om Ett kompishjärta här.