Om starka känslor i vardagen

En helt ny serie för mellanåldern från Kerstin Lundberg Hahn, illustrerad av Ingrid Flygare. Visst låter det nästan för bra för att vara sant?

Serien om Nora och Leon har starka känslor som tema. I Det brinner, Nora! skildrar Kerstin Lundberg Hahn med stor skicklighet känslorna av skuld och skam. Om hur svårt det kan vara att våga stå för det man har gjort – och hur skönt det är att berätta sanningen. Ingrid Flygares uttrycksfulla bilder fördjupar ytterligare förståelsen av känslorna.

Det brinner, Nora!

Det handlar om Nora och Leon, två kompisar i 9-årsåldern. En dag hittar de en tändare i sanden på lekplatsen. Nora vet att man inte får leka med eld, men hon leker inte. Hon bara testar om tändaren funkar.

Leon får en idé: De kan grilla korv! Han springer hem och hämtar korv och ketchup och snart har de tänt en liten eld i Lillskogen bredvid lekplatsen. Men det blåser, och elden sprider sig snabbt. Först till gräset, sedan till träden!

”Detta är en händelse som det är lätt för läsaren att relatera till; många barn har varit med om likartade situationer och illustrationerna i svartvitt lyfter fint fram både händelseförloppet och barnens upplevelser. Nora och Leon är omgivna av förståndiga vuxna som hanterar den uppkomna situationen på ett bra sätt. Det finns inga pekpinnar, utan barnens tankar och upplevelser skildras trovärdigt.” Helene Ehriander, BTJ-häfte nr 4/19

Läs mer om Det brinner, Nora! här!

Kerstin Lundberg Hahn berättar: Därför skriver jag lättläst

Det finns tre tydliga orsaker:
Jag var sfi-lärare i många år. Behovet av lättlästa texter för vuxna var ju helt uppenbart.

Sedan började jag skriva för barn, och åkte runt i skolor på författarbesök.
I nästan alla klassrum låg det börja-läsa-böcker även om det var en årskurs 5. Inget ont alls om de böckerna, men när man är 11 vill man kanske inte ha böcker med 7-åringar i huvudrollen.

Och sedan, det som verkligen fick mig att kavla upp ärmarna, var när min yngsta dotter kämpade och kämpade med långa, svårlästa ord i långa, svårlästa meningar. Dyslexi, visade det sig sedan. Det var hon som sa med en suck: ”Mamma, skriv något lättläst till mig.” Det blev den första boken om Fröken Spöke!

Fler böcker av Kerstin Lundberg Hahn hittar du här!