Trivsam deckarserie i småstadsmiljö

Suzanne Mortensen är bibliotekarie och barnboksförfattare. Hon debuterade 2009 med de två första böckerna i serien om Dickens detektivbyrå. Samma år mottog hon Svenska Akademiens bibliotekariepris. Sedan dess har hon skrivit flera serier för nybörjarläsare.

Stulen plånbok är Suzannes första bok i en serie med korta, enkla deckare. Sara och Arash är syskon. Familjen kommer från Iran, men är nu bosatt i Skumarp i Sverige. Syskonens pappa har ett litet kafé och han bakar de godaste kakor och tårtor som finns. Sara och Arash tycker om att fika på Lilla kaféet efter skolan. Men mest av allt tycker de om att hjälpa polisen att lösa brott.

Stulen plånbok

När Arash och Sara kommer till Lilla kaféet efter skolan är det en kille som har tappat sin plånbok där. De springer efter honom för att lämna tillbaka plånboken, men han hinner försvinna. När de tittar i plånboken förstår de att det inte är hans. Har han stulit den? Bilderna är ritade av Klara Hammerth. Andra bilder av henne har vi bland annat kunnat se i Kamratposten.

Två frågor till Suzanne Mortensen

Varför blev du författare?
– Jag älskar att skriva berättelser. Det tänker jag aldrig sluta med. Det är också roligt att träffa läsare och höra vad de tycker om böckerna. Det lär jag mig mycket på.

Har du träffat en tjuv någon gång?
– Min mobil blev stulen. En annan gång stals min väska. Jag såg aldrig tjuvarna.

Två frågor till Klara Hammerth

Varför blev du illustratör?
– För att jag älskar att måla och rita! Allt är lättare att förklara med bilder. När jag var liten ritade jag alltid sagor om djurungar.

Har du blivit av med din plånbok någon gång?
– Jag blir ofta av med den. Men den ligger alltid längst ner i fickan, under en hundbajspåse!

Missa inte heller arbetsmaterialen till Stulen plånbok! Det finns som vanligt ett elevmaterial och ett lärarmaterial.