Viktigt med stort utbud av lättlästa böcker

Emma Askling är barnboksförfattare och har skrivit Nypons serie om Isak. Hon är bosatt i Strängnäs och är förutom författare även sjuksköterska och har arbetat med barn i många år.

Hur fick du idén till serien om Isak?
– I mitt yrke träffar jag en del barn som hamnar i konflikt för att de handlar på impuls. De menar egentligen inte något illa, men så blir det ändå fel. Jag ville skriva en berättelse utifrån det perspektivet och då hittade jag på Isak.

Vem passar Isak är en hjälte för?
– Jag tycker att båda Isakböckerna har en väldigt bred målgrupp. De passar alla barn från sex år, antingen som högläsningsbok (lagom lång) eller som en första läsa-själv-bok. Dessutom passar de ypperligt för lite äldre barn som inte tycker om att läsa så tjocka böcker, men som ändå vill känna igen sig eller identifiera sig med huvudpersonen och allt runt omkring. Isak är elva år och går i femman. De passar också i skolan, exempelvis som kort högläsningsbok. Det finns nämligen mycket viktigt att diskutera i böckerna.

Varför är det viktigt med lättlästa böcker?
– Alla människor måste lära sig läsa och alla har rätt till bra böcker. Genom läsning utvecklas språket. En för svår bok kan aldrig skapa läsglädje eller sammanhang, även om temat i boken är rätt för läsaren. Därför är det också viktigt att det finns ett stort utbud av lättlästa böcker.

Är det svårt att skriva lättlästa böcker?
– Svårare än man kan tro. Men det är väldigt roligt.

Vilken typ av böcker gillar du att läsa själv?
– Gärna spännande böcker eller böcker där relationer står i fokus. Jag läser också mycket barn och ungdomsböcker.

Vad gör du när du inte skriver?
– Jag är barnsjuksköterska och arbetar tre dagar i veckan som skolsköterska på en skola med elever från åk f-9. Där träffar jag massor av barn och ungdomar och det tycker jag är fantastiskt roligt. Nu har jag fått möjligheten att skriva på heltid under en period, så det ska jag göra from 2017.