Visar vägen med vandrande pinnar

Hon har redan ett antal barnböcker på CV:t, journalisten och författaren Linda Åkerström. Nu debuterar hon på Nypon förlag med en rolig, lätt bisarr men samtidigt tänkvärd historia om – vandrande pinnar!

Vem ser hon då som läsare av just den här boken, Vandrande pinnar på rymmen?
– Jag tänker att den passar tjejer och killar som vill läsa något som är både lättläst, roligt och lite tänkvärt på samma gång. Jag tror också att många kan känna igen sig i att ha en lite knäpp familj som man tycker om och älskar, även om man tycker att de är lite pinsamma emellanåt. Nu är ju den här familjen extra skruvad, med en galen farmor och sådär, men kärnan i att ha någon i familjen som är lite extra pinsam kan nog många relatera till.

Lättläst i alla bemärkelser

Boken är lättläst på mer än ett sätt, menar Linda.
– Framför allt är ju språket lättläst, med korta meningar och inte så många långa och svåra ord. Sen hoppas jag att den som läser ska tycka den är rolig, för är det roligt vill man ju gärna läsa vidare och det kan ju också vara ett sätt att definiera att en bok är lätt att läsa.

Men givetvis handlar det om mer än att bara ha roligt när man läser. Linda utvecklar:
– Att vilja och kunna läsa är för mig nyckeln till så mycket. Kunskap, underhållning, ett rikt språk, självkänsla och så vidare. Därför är det ju så viktigt att det finns böcker för alla, även för den som upplever att det är svårt och tråkigt med läsning, eller kanske har svårt med språket.

Fler läsare med bredare utbud

– Det måste också finnas många olika slags lättlästa böcker att välja på, roliga, hemska, spännande, sorgliga och så vidare så att var och en kan hitta något som passar just henne eller honom. Jag vill vara med och fylla på den listan, så att urvalet av lättlästa böcker blir större och större och att det i sin tur förhoppningsvis medverkar till att läsarna i världen blir fler och fler, säger Linda.

Text: Peter Birgerstam Foto: Katinka Igelberg

Läs mer om boken Vandrande pinnar på rymmen här.